Live map Κυκλάδες

 

Αναζήτηση ξενοδοχείων Σε
Σαντορίνη
Προορισμός:
Άφιξη:
Αναχώρηση:
Κυκλάδες

Παραδοσιακά Προϊόντα

Αρχαιολογικοί Χώροι

Ναοί

Να επισκεφθείτε..

Μέγαρο Γκύζη
Μουσείο Προϊοστορικής Θήρας
Φάρος Ακρωτηρίου
Κάστρο Ακρωτηρίου
Αρχαία Θήρα
Το ηφαίστειο
Προϊοστορικός οικισμός Ακρωτηρίου

Rent cars

Κλείστε ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις καλύτερες τιμές πατήστε εδώ

Αρχαιολογικοί Χώροι

Σαντορινη


ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι είναι ένας από τους καλύτερα σωζόμενους προϊστορικούς οικισμούς που συναντάμε στον Ελλαδικό χώρο.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού σε απόσταση 14 χλμ. από τα Φηρά. Ανακαλύφθηκε το 1967 από τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο, οποίος έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Πρόκειται για έναν οικισμό που για αιώνες έμεινε - σχεδόν ανέγγιχτος - θαμμένος κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου.
Κατοικήθηκε την Ύστερη Νεολιθική Εποχή και άκμασε την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού. Η έκτασή του ξεπερνούσε τα 200 στρέμματα. Είχε άριστη πολεοδομική οργάνωση, εξαίρετο αποχετευτικό σύστημα και τα περίτεχνα διώροφα και τριώροφα κτήρια. Πολλά από αυτά είχαν αξιόλογες τοιχογραφίες, ενώ η επίπλωση και η οικοσκευές που βρέθηκαν σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα μαρτυρούν το ανώτερο για την εποχή πολιτισμικό επίπεδο. Επίσης, από τα ευρήματα φαίνεται ότι διατηρούσε στενές σχέσεις τη Μινωική Κρήτη και βρισκόταν σε επικοινωνία και με την Ηπειρωτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, τη Συρία και την Αίγυπτο.
Η ζωή στον οικισμό διακόπηκε απότομα. Στα τέλη του 17ου π.Χ. αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη λόγο των ισχυρών σεισμών. Ακολούθησε η έκρηξη του ηφαιστείου που άλλαξε τη μορφή του νησιού.
Τα ηφαιστειακά υλικά όμως που κάλυψαν την πόλη και ολόκληρο το νησί προστάτευσαν ως σήμερα τα κτήρια και το περιεχόμενό τους, όπως έγινε και στην Πομπηία. Έτσι, ανακαλύφθηκε ο αρχαίος οικισμός που πολλοί τον αποκαλούν Πομπηία της Ελλάδας και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του.

ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ
Η Αρχαία Θήρα βρίσκεται στο Μέσα Βουνό, στην ανατολική πλευρά της Σαντορίνης και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων.
Ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους με αρχηγό το Θήρα, από τον οποίο και ονομάστηκε το νησί Θήρα. Από τότε κατοικούνταν συνεχώς μέχρι και την πρώιμη Βυζαντινή εποχή.
Τα σημαντικότερα ευρήματα που έχουν ανασκαφεί τοποθετούνται στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή. Από αυτά ξεχωρίζουν η Αγορά που βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης. Το νότιο τμήμα της αποτελούσε το εμπορικό κέντρο της πόλης, το μεσαίο το διοικητικό και στο βόρειο τμήμα της, που δημιουργήθηκε στη ρωμαϊκή εποχή, υπήρχαν μνημεία και κτήρια προς τιμήν επιφανών προσώπων.
Το Θέατρο που χρονολογείται από τον 3ο π.Χ. αιώνα κατασκευάστηκε από τους Πτολεμαίους και δέχτηκε μετατροπές από τους Ρωμαίους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το Τέμενος του Αρτεμίδωρου, το οποίο είναι σκαλισμένο πάνω σε βράχο. Ιδρύθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον Αρτεμίδωρο. Χαρακτηριστικά είναι τα επιγράμματα και τα σύμβολα των θεών που είναι χαραγμένα πάνω στους βράχους.
Επίσης ξεχωρίζουν ο ναός του Διονύσου, ο ναός του Απόλλωνος Καρνείου και όλα τα ιερά της Αρχαίας Θήρας.

 


Κλείστε ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις καλύτερες τιμές

Αρχική ^

 

Χρήσιμα Links