Live map Κυκλάδες

 

Αναζήτηση ξενοδοχείων Σε
Τήνος
Προορισμός:
Άφιξη:
Αναχώρηση:
Κυκλάδες

Να επισκεφθείτε..

Ναός Ευαγγελίστριας
Περιστεριώνες
Εξώμβουργο
Σχολή καλών τεχνών Πύργου
Άγιος Νικόλαος Βάνης

Rent cars

Follow ecyclades on Twitter

Κλείστε ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις καλύτερες τιμές πατήστε εδώ

Τήνος


Τήνος το νησί το οποίο έχει συνδεθεί με το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων.

Τήνος

Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία του νησιού έχουν διαδραμτίσει μεγάλοι καλλιτέχνες που κατάγονταν από εδώ και έχουν αφήσει κληρονομιά τις μοναδικές τους δημιουργίες.

Η Τήνος γοητεύει τους παραθεριστές με τα γραφικά χωριά της που διατηρούν ζωντανή την παράδοση,την εξαιρετική λαϊκή αρχιτεκτονική της και τις φυσικές της ομορφιές της.Περίτεχνοι περιστεριώνες,λιθόστρωτα μονόπατια,αναβαθμίδες και ξερολιθιές,παλαιές μονές και εκκλησίες,όμορφες ακρογιαλιές αποτελούν μια ευχάριστη έκπληξη για όσους επισκέπτονται το νησί και ανακαλύπτουν τα μυστικά του.

Χώρα

Πρωτεύουσα και λίμανι του νησιού,η Χώρα της Τήνου είναι άρρηκτα δεμένη με το μεγαλοπρεπή ναό της Μεγαλόχαρης,προσκύνημα με πανελλίνια ακτινοβολία.Η σύγχρονη πόλη, που άρχισε να αναπτύσσεται το 18ο αι. διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της στα γραφικά σοκακάκια με τα παλαιά κτίρια και τις αξιόλογες εκκλησίες.Σημαντικό ρόλο στην ζωή της πρωτεύουσας διαδραματίζει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου,που αναπτύσσει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Ιστορία

tinos

Τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στο νησί ανάγονται στους Προϊοστορικούς χρόνους.Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους η Τήνος κατοικήθηκε από Ίωνες.

Η Τήνος αποτέλεσε τόσο της Α' όσο και της Β' Αθηναϊκης Συμμαχίας.Κατά την Βυζαντινή περίοδο η Τήνος άνηκε στην επαρχεία των Νήσων.

Οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821.Από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας της Τήνου υπήρξαν η εύρεση της εικόνας της Μεγαλόχαρης το 1823 και η ανέγερση του περίφημου ναού της Ευαγγελίστριας κατά τα έτη 1823-1831.Το νησί έχει μακρά παράδοση στη μαρμαρογλυπτική και τη ζωγραφική..


Αξιοθέατα


Ο Ναός της Ευαγγελίστριας. Εντυπωσιακό, επιβλητικό οικοδόμημα, φτιαγμένο όλο από λευκό μάρμαρο. Ιδρύθηκε το 1823 στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά. Κάτω από το ναό, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, βρίσκεται η εκκλησία της Ευρέσεως, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας - των πρώτων χριστιανικών χρόνων-, αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη, που είχε καταστραφεί από πειρατική επιδρομή.

Όπως έδειξαν οι ανασκαφές, στην ίδια θέση βρισκόταν ιερό του Διονύσου με θέατρο, στο οποίο γίνονταν γιορτές και αγώνες προς τιμήν του Διονύσου και του Ποσειδώνα. Δίπλα στην είσοδο της εκκλησίας της Ευρέσεως είναι το μαυσωλείο των θυμάτων από τη βύθιση της "Έλλης". Οι εκκλησίες του Αγίου Νικολάου των Καθολικών με εξαιρετικό διάκοσμο, της Κοίμησης της Θεοτόκου (Μαλαματένιας). Των Ταξιαρχών, με ξυλόγλυπτο τέμπλο 18ου αιώνα, των Τριών Ιεραρχών, του Αγίου Ιωάννη, με ωραίο διάκοσμο, του Αγίου Αντωνίου των Καθολικών, στη συνοικία Παλλάδα.

Η εικόνα του Αγίου Αντωνίου στο τέμπλο χρονολογείται στο 1736, αλλά η εκκλησία θεωρείται παλαιότερη. Το τείχος της αρχαίας πόλης, πίσω από την εκκλησία της Παναγίας ακολουθεί τον παλαιό δρόμο Κτικάδου-Τριπόταμου, σε μήκος 1.500 μέτρων. Διατηρείται άριστα με ορισμένα σημεία. Το χωριό Τριαντάρος, 6 χιλιόμετρα ΒΑ, χτισμένο σε προνομιακή θέση από άποψη θέας. Στο χωριό θα δείτε τις "γούρνες", τα παλαιά κοινόχρηστα πλυντήρια, που πολλές νοικοκυρές χρησιμοποιούν ακόμη.


Κλείστε ξενοδοχεία και ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις καλύτερες τιμές

Αναζήτηση ξενοδοχείων

Ημερομηνία check in

Ημερομηνία check out

Αρχική ^

 

Ξενοδοχεία

Clubs&Restaurants

I

.

Ταβέρνες

.

 

Παραλίες που σας προτείνουμε...

Χρήσιμα Links